Gewaterd hout

Voor goed bewerkbaar hout en topproducten.

Gewaterd hout

Gewaterd hout is zeer duurzaam en gaat lang mee. Ook krimpt het hout veel minder en zet het nauwelijks uit. Richard Wigink Holten is een van de weinige plekken in Nederland waar u terecht kunt voor gewaterde sporen.

“Wateren van hout”

In het verleden bekende gebruiken, zoals het wateren van hout, zijn tegenwoordig eenvoudigweg vergeten. Het wateren van hout is een eeuwenoude, milieuvriendelijke houtbereidingsmethode. De Chinezen waterden hun bouwhout al in het jaar 100 voor Christus. Het doel is om duurzaam, goed bewerkbaar en rustig (weinig werkend, krom trekkend) timmerhout te verkrijgen.

Voor onze hooibergen, tasbergen en priëlen gebruiken wij sinds 1 juli 2016 alleen nog gewaterde sporen. Hiermee onderscheiden wij ons op de markt en kunnen wij onze klanten een nog hogere kwaliteit bieden.

Voordelen van gewaterd hout

Het “wateren” zorgt ervoor dat voedingsstoffen (suiker en zetmeel) uit het hout worden gespoeld. Hierdoor is gewaterd hout niet meer aantrekkelijk voor hout aantastende insecten, zoals de houtworm, bonte knaagkever, boktor en spinthoutkever. Tevens is gewaterd hout minder gevoelig voor blauwschimmel en andere schimmels. De kwaliteit en dus de duurzaamheid van het hout zijn daarmee voor een langere periode gewaarborgd.

Gewaterd hout zal na doelmatige droging ook minder last van scheuren en kromtrekken vertonen. Het hout is als het ware meer “tot rust gekomen”. Tevens zijn gewaterde sporen veel lichter in gebruik.

De voordelen in het kort

  • Wateren is een milieuvriendelijke verduurzamingsmethode.
  • Het hout is ongevoelig voor hout aantastende insecten en schimmels.
  • Het werken van gewaterd hout is veel minder.
  • Het hout is gemakkelijker te verzagen en te bewerken.
  • Het hout laat zich na wateren beter drogen en wordt extra lichter in gewicht.

Gewaterd hout uit uw eigen bos

Bosbouwbedrijf Richard Wigink Holten dunt veel bossen van particuliere boseigenaren. Uit die bossen komt vaak goed zaaghout vrij. Deze stammen voorzien wij van een nummer en laten wij in onze waterput te water. Nadat het rondhout ongeveer een jaar in het water heeft gelegen, ontvangt de boseigenaar van Richard Wigink Holten het zogenaamde 1e bod. Hij of zij kan dan het “eigen” gewaterde hout terugkopen in elke gewenste vorm. Denk aan een buitentafel, hekwerk, overkapping, noem maar op….

Milieuvriendelijke houtbereidingsmethode

Het wateren van hout is een uit het oog verloren traditionele houtbereidingsmethode die de kwaliteit van het hout verbetert op een milieuvriendelijke manier. Vroeger had elke houthandel een ‘balkengat’ om hout te wateren. Tegenwoordig is Richard Wigink Holten een van de weinige Nederlandse houtzagerijen met een eigen waterput voor gewaterd hout.

Duurzaam denken is één, duurzaam DOEN is nog beter.

N

Wij bouwen bijna alles in onze eigen ambachtelijke timmerwerkplaats

N

Gespecialiseerd in authentieke landelijke eiken producten

N

Specialist in maatwerk projecten en constructies; van idee tot en met realisatie

Prijslijsten

Contactgegevens

Adres: Maneschijnsweg 20B
Postcode: 7451 LK Holten
Telefoon: 0548 - 363883
Email: richard@wigink.nl
Email: cyriel@wigink.nl  
IBAN
: NL 14 INGB 0008220033
K.V.K: 73335436

Openingstijden

Maandag: 07:30 - 16:30
Dinsdag: 07:30 - 16:30
Woensdag: 07:30 - 16:30
Donderdag: 07:30 - 16:30
Vrijdag: 07:30 - 16:30
Zaterdag: 09:00 - 12:00
Zondag: Gesloten

 

Gewaterd hout 2
Gewaterd hout 3
Gewaterd hout 4
Gewaterd hout 5

Op onze werkzaamheden zijn de Algemene voorwaarden van het SKBNL van toepassing.
Voor meer info, zie: www.skbnl.nl