Gebinten

Prachtige, robuuste maatwerk constructies.

Gebinten

Wigink Hooibergen & Gebinten ontwerpt en realiseert de meest uiteenlopende houten gebintsconstructies. Al onze eiken constructies worden op maat gemaakt. Inzet van ons werk is het realiseren van authentieke en nostalgische constructies volgens eeuwenoud ambacht. Of het nu gaat voor een bestaande woonboerderij, een dierenverblijf, hooiberg, overkapping of veranda in de tuin.

Wat zijn gebinten?

Gebinten zijn onderdelen van een houten draagconstructies in de vorm van portaalvormige frames die worden gebruikt om de dakconstructie van een gebouw te ondersteunen. Ze worden vaak gevonden in oude boerderijen en schuren en zijn een belangrijk onderdeel van de constructie van het gebouw. Gebinten bestaan meestal uit grote, zware balken van eikenhout die met pen-en-gatverbindingen aan elkaar zijn bevestigd. Ze dragen het gewicht van het dak en zorgen voor stabiliteit en stevigheid van de gehele constructie. Gebinten geven een robuuste en stijlvolle uitstraling aan het gebouw en versterken daarmee het oorspronkelijke karakter.

Authentieke houtconstructies met gebinten

U kent ze vast wel; oude boerderijen met veel houten balken erin verwerkt. Een traditionele houten gebintenconstructie is kenmerkend voor de constructie van oude boerderijen en schuren en bestaat uit grote eikenhouten balken die met pen-en-gatverbindingen aan elkaar zijn bevestigd. Dit type constructie is ontworpen om grote gewichten te dragen en het dak te ondersteunen zonder het gebruik van nagels, schroeven of moderne metalen bevestigingsmiddelen.

Een traditionele houten gebintenconstructie is vaak symmetrisch van opzet, waarbij de (eiken)balken langs de lengte van het gebouw lopen en kruisen in het midden om het dak te ondersteunen. De gebinten hebben vaak een rustieke uitstraling en dragen bij aan de unieke esthetiek van oude boerderijen. In moderne gebouwen worden gebinten vaak opnieuw gemaakt om de traditionele uitstraling te behouden.

Traditionele houtverbindingen

Het ontwerp en uiteindelijke realisatie van authentieke en nostalgische houtconstructies is onze passie en ambacht. Constructies in boerderijen, buitenverblijven of dierenverblijven verbinden wij op een solide en traditionele manier. Deze zogeheten ‘pen-en-gat verbindingen’ zijn houtverbindingen die veel worden gebruikt in traditionele gebintenconstructies. Het is een verbinding tussen twee houten elementen, waarbij een uitstekend deel (de pen) van het ene element precies past in een uitsparing (het gat) in het andere element.

De pen-en-gatverbinding wordt gezien als een van de sterkste houtverbindingen die er bestaan, omdat het een zeer solide en stabiele verbinding oplevert. De verbinding zorgt ervoor dat de belasting van het ene element wordt overgebracht naar het andere element, waardoor de constructie sterk en stabiel blijft. In een gebintenconstructie worden pen-en-gatverbindingen gebruikt om de horizontale en verticale balken met elkaar te verbinden.

Door deze verbindingen worden de krachten die op de constructie werken gelijkmatig verdeeld, waardoor de constructie sterk blijft en niet inzakt. Pen-en-gatverbindingen worden vaak aangevuld met wiggen om de verbinding nog steviger te maken. Vraagt u zich af op welke wijze traditionele houtverbindingen in uw project toegepast kunnen worden? Neem dan contact op – wij leggen u graag uit wat de mogelijkheden in uw situatie zijn.

Traditionele korbelen

Wigink Hooibergen & Gebinten bouwt al sinds jaar en dag houten constructies met die echte oude look. Dat doen we bijvoorbeeld door gekromde, in plaats van kaarsrechte korbelen en/of spreibanden te gebruiken. Korbelen zijn schuine balken die gebruikt worden om de horizontale balken van een gebintenconstructie te ondersteunen. Ze worden geplaatst tussen de diagonale schoren en de horizontale balken om extra stabiliteit te bieden aan de constructie.

Korbelen zijn vaak gebogen om beter te passen bij de vorm van de diagonale schoren en worden ook wel “schoorstukken” genoemd. In traditionele houten gebintenconstructies worden de korbelen vaak met pen-en-gatverbindingen aan de diagonale schoren en de horizontale balken bevestigd, waardoor een sterke en duurzame verbinding ontstaat.

Uiteenlopende stijlen – van boerderij tot dierenverblijf

In toenemende mate wordt er gewerkt met hout. Hout is duurzaam en geeft een mooie uitstraling aan gebouwen. Houten gebinten worden daarmee ook steeds populairder en zie je steeds meer terug. Waar aanvankelijk eiken gebinten voornamelijk in boerderijen werden toegepast, zijn deze constructies natuurlijk ook toepasbaar op andere bijgebouwen. Te denken valt hierbij aan:

  • Hooibergen: de eiken gebinten in bestaande hooibergen kunnen wij met onze kennis en ervaring van deze iconische gebouwen restaureren en/ of vervangen. Nieuw te bouwen hooibergen zijn door ons van A-tot-Z te realiseren. Wij doen niets liever dan het realiseren van authentieke hooibergen met stoere en nostalgische constructies van eiken gebinten.
  • Buitenverblijven: eiken gebintenconstructies kunnen worden gebruikt om prachtige buitenverblijven te creëren zoals overkappingen, veranda’s en tuinhuizen.
  • Houten carports en garages: eiken gebinten kunnen worden gebruikt voor het bouwen van carports en garages die perfect passen bij de stijl van een landelijke woning.
  • Schuren: Houten balken kunnen worden gebruikt voor het bouwen van schuren die extra opbergruimte bieden voor tuingereedschap, fietsen, en andere spullen. Wij kunnen u tal van voorbeelden laten zien van uiteenlopende houten schuren met stoere balkconstructies.
  • Woonhuizen: Houten gebintenconstructies kunnen ook gebruikt worden voor het bouwen van moderne woonhuizen met een traditionele uitstraling. Dit is een populaire bouwstijl in landelijke gebieden. Bij dergelijke projecten weten veel architecten en bouwbedrijven Wigink Hooibergen & Gebinten te vinden als het aankomt op advies voor de beoogde houten gebinten constructie, maar ook de uiteindelijke realisatie van de uitgewerkte houtconstructie.

Zoals u leest kan in algemene zin worden gesteld dat houten gebintsconstructies zeer veelzijdig zijn en op verschillende manieren en in uiteenlopende stijlen kunnen worden toegepast om een landelijke, traditionele uitstraling te geven aan allerlei soorten bouwwerken.

Op maat gemaakt en gerealiseerd – sinds 1978

Als geen ander weten wij wat het is om oplossingen te bedenken voor uiteenlopende projecten. Standaarden bestaan niet – alles wat wij doen wordt op maat voor u gemaakt. Dit doen wij al sinds onze oprichting in 1978. Zodanig dat het overeenkomt met uw wens en uw project. In onze aanpak kunnen wij snel schakelen.

Heeft u een uitgewerkte en doorgerekende constructie? Stuur het ons door en wij kunnen u voorrekenen wat een constructie kost. Heeft u enkel een idee en nog niets uitgewerkt? Ook dan bent u van harte welkom. Onze experts dromen en denken graag met u mee. In dit proces kunnen wij putten uit talloze voorbeelden die wij u ter inspiratie aanbieden. Van hieruit maken wij met u en/ of uw constructeur berekeningen en een begroting van uw houtconstructie.

Gebinten kopen?

Heeft u een uitgewerkt plan en wilt u dit zelf realiseren? Wilt u gebinten kopen voor uw te restaureren woonboerderij? Of zoekt u een basis bouwpakket voor de realisatie van een houten buitenverblijf met gebinten erin verwerkt? U bent dan bij Wigink Hooibergen & Gebinten aan het juiste adres. Wat goed is te melden is dat wij voornamelijk werken met eiken hout, maar ook in toenemende mate Douglas hout toepassen. Dit uiterst duurzame houtsoort leent zich uitstekend voor het maken van een sporen- of spanconstructie op maat. Douglas hout heeft als eigenschap dat het een grijze tint aanneemt. Wanneer dit niet wenselijk is, kan gekozen worden voor het inpregneren van uw Douglas gebinten/ constructie.

Meer informatie?

Bent u als eigenaar van een boerderij op zoek naar een expert in authentieke constructies met houten gebinten? Of onderzoekt u de mogelijkheden voor de realisatie van een houten bijgebouw in landelijke stijl? Heeft u vragen over de houtsoorten waar gebinten uit gemaakt worden?

Veel van wat u wenst is bij Wigink Hooibergen & Gebinten mogelijk. Voor alle stijlen hebben wij wel een oplossing. Maak gebruik van onze kennis en expertise: wij nodigen van harte uit contact met ons op te nemen. Dat kan telefonisch of via deze website. U bent van harte welkom voor een bezoek aan ons bedrijf in Holten, Overijssel. We presenteren u dan met veel plezier en enthousiasme ons bedrijf, waar dagelijks professionals op ambachtelijke wijze de mooiste en meest uitdagende houten constructies ontwerpen en realiseren voor opdrachtgevers uit heel Nederland.

In onze nieuwe werkplaats zijn altijd (delen van) objecten te zien waar met passie en ambacht aan gewerkt wordt; van hooibergen, prieelen, overkappingen of complete houten bijgebouwen. Ook kunt u verschillende projecten zien met verschillende toegepaste houtsoorten. Welkom en graag tot ziens in Holten!

N

Meer dan 20 jaar ervaring in bosbouw

N

Gespecialiseerd in authentieke landelijke eiken producten

N

Wij bouwen bijna alles in onze eigen ambachtelijke timmerwerkplaats

N

Specialist in maatwerk projecten en constructies; van idee tot en met realisatie

Modellen

(klik op het model voor de prijzen)

Contactgegevens

Adres: Maneschijnsweg 20B
Postcode: 7451 LK Holten
Telefoon: 0548 - 363883
Email: richard@wigink.nl
Email: cyriel@wigink.nl  
IBAN
: NL 14 INGB 0008220033
K.V.K: 73335436

Openingstijden

Maandag: 07:30 - 16:30
Dinsdag: 07:30 - 16:30
Woensdag: 07:30 - 16:30
Donderdag: 07:30 - 16:30
Vrijdag: 07:30 - 16:30
Zaterdag: 09:00 - 12:00
Zondag: Gesloten

 

Gebinten 3
Gebinten 4
Gebinten 5
Gebinten 6

Op onze werkzaamheden zijn de Algemene voorwaarden van het SKBNL van toepassing.
Voor meer info, zie: www.skbnl.nl