Bosverzorging

Gericht op een gezonde, groene toekomst!

Werkwijze bosverzorging

Wigink Bos- & Boomverzorging houdt zich al ruim 35 jaar bezig met bosverzorging in het algemeen. Eerst wordt er geblest en gelijktijdig altijd een flora en fauna check uitgevoerd. De gebleste bomen worden vervolgens geveld, gesnoeid en ingekort met behulp van onze eigen harvester Komatsu 901 TX. Wigink Bos- & Boomverzorging blest op een zodanige manier dat we proberen een gevarieerd bomenbestand over te houden, met daarnaast verschillende etages van bomen, struiken en vegetatie, alles ten behoeve van meer biodiversiteit. Na de dunning zullen de overblijvende bomen weer dikker kunnen opgroeien, wat leidt tot meer houtbijgroei en dus ook meer CO2-vastlegging. Resumé: dunnen is een verzorgingsmaatregel die zorgt voor meer biodiversiteit, meer bijgroei van hout doordat de kronen weer de ruimte hebben, meer CO2-vastlegging en meer etages in het bos (bomenetage, struikenetage en vegetatie-etage). Deze voordelen komen enkel naar voren na een bosbouwkundig verantwoorde dunning.

Hout uitrijden / takken uitrijden

Nadat de harvester de gebleste bomen heeft geveld, gesnoeid en gekort, worden houtstapels en takstapels uitgereden. Wigink Bos- & Boomverzorging maakt verschillende sortimenten. Voor naaldhout zijn dat: klein kromhof (voor krullen voor paarden en vee), kisthout (voor plankjes voor fruitkisten), vezelhout (voor vezelplaten in de bouw), OSB (voor OSB-platen in de bouw) en zaaghout (voor eigen zagerij). Voor loofhout zijn de sortimenten: brandhout machinehout (voor afnemers van brandhout met een korte kloofmachine), brandhout vezelhout (voor afnemers van brandhout met de kettingzaag) en zaaghout/paalhout (voor eigen gebruik door Wigink Bos- & Boomverzorging). Takhout wordt op grote stapels gezet en later versnipperd, waarbij de houtsnippers naar diverse afnemers gaan voor het verwarmen van varkens- of kippenschuren en voor grotere centrales voor elektriciteits- en warmteopwekking. Nadat het hout is uitgereden, worden de verschillende stapels opgemeten en afgerekend met de eigenaar. Een dunning zorgt dus voor een beter bos, levert de eigenaar geld op (mits er voldoende volume is) en biedt ons een boterham.

Belang van bosverzorging

Wigink Bos- & Boomverzorging streeft naar een gevarieerd bomenbestand, gecombineerd met verschillende etages van bomen, struiken en vegetatie. Dit bevordert de biodiversiteit en draagt bij aan een gezond ecosysteem. Na het dunnen van het bos krijgen de overgebleven bomen de ruimte om dikker te groeien, wat resulteert in een grotere houtbijgroei en een verhoogde CO2-opslag. Samengevat zorgt het dunnen van het bos voor:

  • Meer biodiversiteit
  • Toename van houtgroei (door ruimte voor de boomkronen)
  • Verhoogde CO2-vastlegging
  • Meerdere etages in het bos (bomen-, struiken- en vegetatie-etage)

Deze voordelen komen alleen tot stand door een bosbouwkundig verantwoorde dunning.

Expertise is bos- & boomverzorging

Met jarenlange ervaring in bos- & boomverzorging biedt Wigink deskundig advies aan bos- en boomeigenaren. In alles wat wij ondernemen is de Wet Natuurbescherming leidend. Onze gespecialiseerde dienstverlening omvat de selectie van geschikte boomsoorten, het dunnen van bossen (met zelf aangebrachte linten), bestrijding van prunus, bevordering van natuurlijke verjonging, en het gebruik van de disc-trancher. Daarnaast verzorgen wij het rooien van bomen, stobben frezen, en het uitvoeren van klepelwerk en rondingsfrezen. Wij bieden ook transport van hout en stamhout, handmatig vellen, harvester werk en de aanleg van rasters. Vanuit deze aanpak en uitgebreide service zorgen wij voor een duurzaam en verantwoordend bosbeheer. Vraagt u zich af op welke wijze u uw bosperceel duurzaam kunt beheren? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. We gaan graag met u in gesprek over uw huidige en gewenste situatie.

“Een toekomstbestendig bos is het doel. Wij kijken vanuit ecologisch en economisch perspectief naar uw bos en komen tot een plan van aanpak voor duurzaam en verantwoord bosbeheer.”

Richard-2

Richard Wigink
Oprichter en eigenaar sinds 1987

Diensten bosverzorging

Wilt u meer weten?

Heeft u vragen over onze bos- & boomverzorging en bent u op zoek naar passend advies? Neem vrijblijvend contact op en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op om uw vraag te beantwoorden.

Neem contact op met Richard Wigink of vul ons contactformulier in.

Klanten aan het woord

Super ervaring van A-Z. Goed contact, duidelijk, afspraak = afspraak, kortom een prettig bedrijf om mee samen te werken! Lees verder...

Van de Pol Tuinen

Uitstekend werk verricht en vriendelijk en vakbekwaam personeel. Lees verder...

Jan Gehring

Uitstekend, heldere offerte en correcte uitvoering. Lees verder...

R. Pruijsers